Suomalaislupaus Marcus Forss unelmoi Valioliigassa pelaamisesta – suoko poikkeustila siihen odottamattoman mahdollisuuden? “Olisin silloin valmentajan suunnitelmissa”

“Oma toive olisi pelata ensi kausi Mestaruussarjassa tai ylempänä. Unelmana olisi tietty Valioliiga. Mutta askel kerrallaan”

Takareisivamma pakotti Marcus Forssin tammikuussa leikkauspöydälle, päättäen hänen loistavan läpimurtokautensa ennenaikaisesti. Näin siis ainakin luultiin vielä silloin, kun koronaviruspandemia ei ollut ottanut jalkapalloa tiukkaan ja tukalaan puristusotteeseensa.

Maaliskuussa Covid-19 ajoi kaikki Englannin jalkapallosarjat tauolle, eikä pelejä olla saatu vielä tänäkään päivänä uudelleen käyntiin. Koska tilanne näyttäisi pysyvän melko pitkään samanlaisena, voidaan loukkaantumisesta palautuva Forss nähdä vielä tämän kauden puolella kentällä.

Jos kaikki tähdet asettuvat kohdilleen, voi huikeaan maalivireeseen jäänyt suomalaishyökkääjä nostaa Englannin Mestaruussarjassa pelaavan Brentfordin jopa ensimmäistä kertaa koko lontoolaisseuran historiassa Valioliigaan.

Lainapesti tuotti hedelmää

Vasta 20-vuotias Forss lainattiin kauden alussa Englannin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavaan AFC Wimbledoniin. Siirto osoittautui hyvin menestyksekkääksi, hyvin nopeasti.

Forss pääsi saman tien maalien makuun, osuen peräti seitsemän kertaa kuudessa ensimmäisessä ottelussaan. Mukaan mahtui myös komea hattutemppu Southendin verkkoon, jonka myötä hänet nimettiin lokakuussa Ykkösliigan kuukauden nuoreksi pelaajaksi.

Tällä kaudella peliminuutit olisivat jääneet Brentfordissa vielä sen verran pieniksi, että vastuuta oli kannattavampi hakea sarjatasoa alempaa. Forssin mukaan pöydällä oli tarjouksia useista eri seuroista, ja Wimbledonin projekti vaikutti kaikista niistä parhaimmalta.

– Kyseessä oli viimeinen päivä, kun lainadiilejä pystyi vielä tekemään, ja sieltä kerrottiin minulle, että peliaikaa tulee. Muut eivät pystyneet vielä lupaamaan sellaista. Sain myös pysyä Lontoossa, ja Brentford pystyi helposti tulla seuraamaan mun pelejä ja katsomaan, miten mulla menee, Forss kertoi puhelimitse Lontoosta.

Ennen kuin loukkaantuminen katkaisi hänen lainajaksonsa The Donsin riveissä, Forss ehti pelata 18 peliä Englannin Ykkösliigassa. Jälki oli erittäin vakuuttavaa, sillä niissä syntyi yhteensä 11 täysosumaa yhden maalisyötön lisäksi.

Kun otetaan huomioon kaikki Ykkösliigassa vähintään 10 maalia tehneet pelaajat, niin ainoastaan Ivan Toney (118 minuuttia/maali) on onnistunut maalinteossa paremmalla tahdilla kuin Forss (122 minuuttia/maali).

Peterborough’n Toney on kiinni Ykkösliigan maalikuninkuudessa 24 osumalla, joten vertailua voi pitää hyvin imartelevana. Forss oli siis syystkäin tyytyväinen omiin suorituksiinsa Wimbledonissa.

– Tosi hyvä fiilis jäi. Mä näytin ihmisille, mitä mä oikeasti pystyn tekemään. Se oli ensimmäinen kerta kun sain pelata koko ajan miesten liigassa, koska muuten mä olen ollut enemmän vaihtomiehenä. Se oli mahtava kokemus.

– Tasoltaan Ykkösliiga oli myös kovempi mitä mä odotin. Olin tosi yllättynyt siitä, miten hyviä ne joukkueet sarjaporrasta alempana olivat, Forss lisäsi.

Jos jättää kivuliaan loukkaantumisen laskuista pois, ei Forssin lainajaksolta olisi paljon parempaa lopputulosta voinutkaan toivoa. Takareisivamma oli huippuvireiselle kärkimiehelle todella suuri pettymys, mutta hän ei antanut sen latistaa tunnelmaa näin vahvojen esitysten jälkeen.

– Olin tietysti tosi pettynyt. Näistä pitää vain ottaa kaikki positiiviset puolet irti ja tulla vahvempana takaisin. Totta kai, kun tällaista kautta pelaa, niin olisihan sitä halunnut vain jatkaa ja tehdä lisää maaleja. Mutta noin paljon maaleja näin lyhyessä ajassa on tosi hyvä saavutus. Pitää vain toivoa että jatkossa mennään vain kovempaa.

Osuvatko Forssin ja EFL:n aikataulut kohdilleen?

Forss rikkoi takareitensä ottelussa Portsmouthia vastaan 11. tammikuuta. Leikkauksessa hän kävi noin viikkoa myöhemmin. Jos Englannin alasarjoista vastaava EFL ei käynnistä Mestaruussarjaa vielä hetkeen, voi Forss hyvällä todennäköisyydellä ehtiä pelaamaan kauden ratkaisevissa otteluissa. Hänellä on lupa pelata Brentfordille, vaikka hän viettikin suurimman osan kaudesta muualla.

Brentford on Mestaruussarjan taulukossa neljäntenä ja se taistelee noususta Valioliigaan. Lontoolaisseura ei ole koskaan pelannut Valioliigassa, ja sen viimeisestä esiintymisestä Englannin pääsarjassa on kulunut jo yli 70 vuotta.

Forssin mukaan hänen isäntäseuransa oli erittäin vakuuttunut nuoren kärkimiehen otteista Wimbledon-pestin aikana. Jos mestaruussarjakausi saadaan vielä jossain vaiheessa käyntiin, on Forss myös päävalmentaja Thomas Frankin käytettävissä.

– Heti ensimmäisenä päivänä kun saavuin takaisin Brentfordiin keppien kanssa, he istuttivat minut alas ja sanoivat, ettei multa olisi voinut paljon parempaa lainapestiä tähän kohtaan pyytää, Forss naurahti.

– He sanoivat, että ‘sä näytit kaikille mihin sä pystyt’, ja halusivat vain että mä kuntoudun nyt, ja pääsen sitten jatkamaan siitä mihin jäin.

– Jos kausi saadaan jatkumaan, saan pelata Brentfordille. Olisin silloin valmentajan suunnitelmissa. En tiedä ihan tarkkaa aikaa mun kuntoutumiseni suhteen, mutta se on sataprosenttisen varmaa että mä pelaan taas. Viikko viikolta tietää sitten aina paremmin. Tällainen vamma vie yleensä sen 3-5 kuukautta, Forss jatkoi.

Brentford on tällä hetkellä 11 pisteen päässä sarjataulukon piikkipaikasta, minkä takia väylä Valioliigaan avautuu todennäköisemmin nousukarsintojen kautta. Runkosarjan otteluita joukkueella on jäljellä yhdeksän kappaletta. Nousukarsinnat pitävät sisällään vielä kaksiosaiset välierät ja loppuottelun.

Forss on luottavainen siihen, että Brentford voi selviytyä ensi kaudeksi Valioliigaan. Hänen mukaansa kukaan joukkueessa ei kuitenkaan vielä tiedä, tuleeko kausi jatkumaan samalla tavalla kuin alun perin suunniteltu.

– Kyllä mä näen, että meillä on tarpeeksi hyvä joukkue [nousun saavuttamiseksi]. Mä seurasin Brentfordin pelejä Wimbledonissa, ja olin alkukauden vielä joukkueen mukana, niin kyllä mä uskon että me pystytään siihen, Forss kertoi.

– [Kauden jatkumisen suhteen] me ollaan kaikki yhtä pimeässä kuin muutkin. Ei ole mitään hajua, miten tälle kaudelle käy. Tämä kaikki menee vähän kuin sekunti sekunnilta. Mä en osaa sanoa, mitä tämän kauden suhteen tulisi tehdä. Sanoisin, että terveys edellä.

“Luulisi että kiinnostusta olisi”

Koronaviruspandemian takia jalkapallosarjojen tilanne on myös ensi kautta ajatellen erittäin sekava. Tapahtui kaudelle 2019-20 kuitenkin mitä tahansa, näkee Forss itsensä tällä hetkellä Brentfordissa myös seuraavan sesongin alkaessa.

Näin vahvan lainajakson jälkeen hän ei usko siirtyvänsä uudelleen vuokralle, mutta mistään ei tietenkään voi olla vielä täysin varma.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että Brentford on se paikka mulle. Totta kai, mitä vain voi vielä tapahtua. Luulisi, että nämä näytöt riittävät [paikkaan ensi kauden joukkueessa], mutta se jää nähtäväksi, Forss tuumaili.

Forssin nykyinen sopimus Brentfordin kanssa on voimassa vuoteen 2023 asti, joten siirto ei senkään puolesta tuntuisi kovin ajankohtaiselta tässä vaiheessa.

Brittilehdissä hänen nimensä on kuitenkin ollut yhdistettynä esimerkiksi West Hamiin ja Southamptoniin, eikä valioliigaseurojen kiinnostus ei ole tullut nuorukaiselle yllätyksenä.

– En lue kauheasti mitään siirtohuhuja tai muita, mutta luulisi että kiinnostusta on, kun tuli kuitenkin noin hyvin pelattua. Mä kuitenkin vain jatkan pelaamista, kun muut (agentti ja muu lähipiiri) hoitavat sitten näitä juttuja.

– En ole vielä istunut itseni kanssa alas ja katsonut sen tarkemmin ensi kauteen. Nyt mun tavoitteena on vain päästä takaisin mun parhaimpaan kuntoon, siihen missä mä aiemmin olin.

– Oma toive olisi pelata ensi kausi Mestaruussarjassa tai ylempänä. Unelmana olisi tietty Valioliiga. Mutta askel kerrallaan, Forss lisäsi.

Ensiesiintyminen ja EM-kisat Huuhkajissa 

Koronaviruspandemian takia myös jalkapallon EM-kisoja ollaan jouduttu siirtämään. Peräti 12 maassa järjestettävä lopputurnaus siirrettiin jo hyvissä ajoin kesään 2021, mikä lykkäsi Huuhkajien ensimmäistä arvokisaesiintymistä kokonaisella vuodella eteenpäin.

A-maajoukkuedebyyttiään odotteleva Forss on hyötynyt kisojen siirtymisestä merkittävästi. Turkulaishyökkääjän uskottiin olevan mukana Markku Kanervan miehistössä, kun Huuhkajat valmistautui kohtaamaan Puolan ja Ranskan maaliskuun ystävyysotteluissa. Hän olisi kuitenkin missannut kyseisen mahdollisuuden loukkaantumisensa takia, eikä hän olisi vammansa takia päässyt myöskään kesän 2020 EM-kisoihin.

Nyt Forssilla on kuitenkin enemmän aikaa osoittaa Kanervalle, että hän ansaitsee roolin ensi vuoden lopputurnauksessa. Viimeksi noin vuosi sitten Suomen paidassa nähty Forss toivoo pelaavansa ensi kaudella niin hyvin, että hänet valitaan lopulta mukaan EM-kisoihin.

– Totta kai kisojen siirtyminen on hyödyttänyt mua, koska mä olen tosiaan loukkaantunut. Jos kutsu olisi tullut, en olisi päässyt, Forss sanoi.

– Se on positiivista, että mulla on tässä vielä vuosi aikaa näyttää mitä mä osaan, ja antaa heille mahdollisuus valita mut. Se on yksi motivaation lähde. Näyttää kaikille kuinka hyvä on.

Kuluvan kauden aikana Forss on joutunut kieltäytymään Pikkuhuuhkajien maajoukkuekutsuista, koska Englannin Ykkösliigassa ei ole ollut erillisiä maajoukkuetaukoja.

Suomalaishyökkääjä kuitenkin vakuuttaa, että jos hän pelaa ensi kaudella Englannin Mestaruussarjassa tai Valioliigassa, tulee hän ottamaan kaikki saamansa mahdollisuudet ilomielin vastaan.

– Joo, jollei ole mitään loukkaantumisia tai tällaisia niin totta kai. Haluan kuitenkin pelata Suomelle, Forss päätti.

Eetu Ikola
Twitter: @eetuikola

Kuvat: Brentford FC / AFC Wimbledon

Jätä kommentti

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close